Een vuile gevel is voor veel huis/bedrijfseigenaren een doorn in het oog. Zelfs de meest prachtige gebouwen verliezen hun charme wanneer uitlaatgassen of ouderdom sporen verschijnen op de gevel. Een gevelreiniger is in dit geval de oplossing, na een goede reinigingsbeurt ziet uw pand er weer stralend uit.  Zowel uw gevels, als uw voegen kunnen worden gezuiverd en voor ieder soort baksteen is er een verschillende reinigingstechniek. Zo wordt uw gevel altijd gereinigd op de manier die het beste past bij zijn steensoort.

Iedere gevel is anders en iedere reinigingsbeurt behoeft dan ook een andere aanpak. Heeft u bijvoorbeeld een gevel van rode bakstenen (een veelvoorkomend bouwmateriaal voor huizen), dan wordt deze op een andere manier gereinigd dan bijvoorbeeld een gevel van MBI stenen. Is uw gevel geschilderd? Dan zal een andere techniek worden toegepast dan wanneer uw gevel nog in zijn oude staat is. En voor het reinigen van kalkzandsteen wordt weer een makkelijkere techniek gebruikt dan voor het reinigen van licht gele stenen. Verder zijn er verschillende technieken voor de mate waarin uw gevel verontreinigd is. Heeft u graffiti op uw woning of bedrijfspand, dan zal dit een grondigere aanpak vergen dan wanneer er enkel lichte roestvlekken of mossen op de stenen zitten.

Reinigen met hogedrukspuit:

Voor lichte vervuiling, wanneer deze bestaat uit bijvoorbeeld mos of klimop, kunt u het beste voor reiniging door een hogedrukspuit kiezen. Heet water (zo rond de 140 graden Celsius) wordt bij deze techniek onder hoge druk tegen de vervuiling aan gespoten. Wilt u uw gevel oppervlakkig schoonmaken (voordat u de gevel wil verven of iets dergelijks), dan kan ook voor hogedrukreiniging worden gekozen. Echter ligt de temperatuur dan zo rond de 90 graden Celsius.

Chemisch reinigen:

Voor iets hardnekkiger vuil, zoals verfresten, roest enzovoorts, zal uw gevel chemisch gereinigd moeten worden. Bij deze techniek wordt reinigingsmiddel gebruikt, wat de naam chemisch reinigen verklaard. De meest gangbare reinigingsmiddelen zijn zure of alkalische. Het verschil tussen deze twee zit in de PH-waarde. Zuur reinigingsmiddel heeft een lagere PH-waarde terwijl alkalische reinigingsmiddelen juist een hoge PH-waarde hebben. Voor het schoonmaken van uw gevel door middel van chemisch reinigen zullen de stenen eerst worden ingezet met schoonmaakmiddelen waardoor de viezigheid loslaat. Daarna wordt de viezigheid voorzichtig weggespoten. Wat overblijft is een brandschone gevel.

Stralen:

Om zware vervuiling van uw gevel te verwijderen, zoals aanslag van uitlaatgassen en graffiti, zal er waarschijnlijk voor gekozen worden uw huis of bedrijfspand te stralen. Bij deze techniek wordt een mengsel van water en straalmiddel zachtjes tegen de vervuiling gespoten. Afhankelijk van de vervuiling wordt het straalmiddel bepaald. Dit kan zand of grit zijn, maar ook natstralen is een veel toegepaste methode. Welke middelen gebruikt worden hangt af van uw gevelsoort.

Wanneer u uw gevel heeft laten reinigen, wilt u deze waarschijnlijk zo lang mogelijk netjes houden. Om dit te bereiken kunt ervoor kiezen om uw gevel na het reinigen te impregneren. Impregneren betekent dat er een beschermend middel tegen uw gevel wordt gespoten, waardoor in de toekomst water (zoals bijvoorbeeld regen) makkelijker van uw gevel afglijdt. Schimmel en aanslag op uw gevel zijn na het impregneren verleden tijd.

Gevelreiniging/hogedrukreiniging steen